Natuurvrienden Susteren

Natuurvrienden Susteren
Heemkundevereniging Susteren
Slider

Natuurvrienden Susteren: Thema-avond weerman Léon Rademakers
Door Cor Voorter

Susteren – Donderdag 17 januari a.s. om 19.30 uur staat de eerste thema-avond van dit jaar op de agenda bij de Vereniging van Natuurvrienden in Susteren. Deze keer maakt L1-weerman Léon Rademakers zijn opwachting bij de vereniging, om een lezing te geven over de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur en onze samenleving. 
Het weer is een van de meest besproken dagelijkse onderwerpen . Naast het ‘geklaag’ over het weer, zit er natuurlijk ook een wetenschappelijke kant aan het weer. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de mondiale opwarming een groot effect heeft op de ecologie en de verspreiding van organismen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit van Wageningen is met name het aantal teken en de ziekte van Lyme ten gevolge van de klimaatverandering fors toegenomen. Ook het begin van het bloei- en groeiseizoen begint door de zachte winters veel vroeger dan zo’n vijftig jaar geleden, met als gevolg een steeds vroeger begin van het hooikoortsseizoen. Vogels houden zich niet meer aan het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’ en ook deze wijsheid is dus inmiddels achterhaald. De kool- en pimpelmezen broeden eerder en ook het piekmoment voor voedselaanbod verschuift. 
De invloed op ons dagelijkse leven is vele malen groter dan gedacht. In de lezing ‘De natuur en het veranderende Klimaat’ komen tal van natuur gerelateerde weerspreuken aan bod, worden de mooiste natuur gerelateerde weerfoto’s getoond en wordt er aandacht besteed aan de toename van weerextremen en de gevolgen hiervan voor onze samenleving. 
De lezing door Léon Rademakers wordt gegeven op donderdag 17 januari a.s. om 19:30 uur in de Grote Zaal van Zorgcentrum Vastrada aan de Kloosterstraat 47 in Susteren. Voor leden is de toegang gratis en van introducees en andere belangstellenden wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. U bent van harte welkom!