Natuurvrienden Susteren

Natuurvrienden Susteren
Heemkundevereniging Susteren
Slider

75 Jaar bevrijding Echt-Susteren (01)

Medio september 1944 stopt de opmars van de geallieerden legers en het zou nog tot januari 1945 duren voor de bevrijding daadwerkelijk een feit werd. De Natuurvrienden Susteren hebben deze periode in beeld gebracht met een zgn. ‘Oorlogswandeling’ door Susteren, waarbij de route de wandelaars langs markante plekken voert en laat zien hoe ernstig het oorlogsgeweld voor een onleefbare situatie had gezorgd aan het einde van de oorlog.

De oorlog begon echter in de nachtelijke uren van 10 mei 1940, toen Duitse militairen bij Isenbruch-Nieuwstadt de grens overstaken en met minimale tegenstand via Susteren en Dieteren richtig de brug over het Julianakanaal trokken. Deze brug was van strategisch belang en de 6-de Reserve Grenscompagnie was belast met de bewaking en had zelfs de opdracht om de brug op te blazen om zodoende de opmars van de pantsereenheden tegen te gaan richting Belgische grens.

Een Duitse patrouille, gekleed in Nederlandse militaire overjassen en voorzien van Nederlandse helmen, kwam aan bij de brug en hierbij kwam het tot een gewelddadige confrontatie. Voor de 15 soldaten die sneuvelden tijdens de mobilisatie in de meidagen van 1940 werd het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ opgericht. Het monument staat naast de brug over het Julianakanaal ten oosten van Roosteren.

 

De oorlog heeft van sommigen vanaf de eerste dag op 10 met 1944 het grootste offer gevraagd dat iemand kan geven: zijn of haar leven! Het was het begin van de bezetting die voor Susteren zou duren tot 17 januari 1945. De gesel van de oorlog zou uiteindelijk in die vijf jaar steeds groteskere vormen aannemen…

Cor Voorter, 23 september 2019