Slide 1
Natuurvrienden Susteren
Slide 2
Heemkundevereniging Susteren

Actualiteit van toen… Dagboeken

Door Cor Voorter

Vlak voor Pinksteren kreeg ik een telefoontje Jacqui Meuffels, die al weer heel wat jaartjes in Frankrijk woont. Ze had het verzoek of ik haar kon helpen bij het vinden van het dagboek van haar vader meister Giel Meuffels. Het boek is destijds blijkbaar uitgeleend aan deze of gene en nooit meer teruggegeven. Met het verstrijken der jaren blijkt er steeds meer behoefte te zijn om nog iets tastbaars vast te kunnen houden en door te geven.

In het archief van de Natuurvrienden bevinden zich een aantal “oorlogsdagboeken”. Vastgelegde aantekeningen van een aantal inwoners die het belangrijk vonden om gegevens vast te leggen. Vaak  gegevens die van grote invloed op het leven in oorlogstijd hadden. Ook met veel persoonlijke gegevens over de zorgen van alledag in die tijd, gezondheid, lief en leed, enz.

Het bijzondere van dagboeken is dat er emoties in zijn vastgelegd, die hoe zakelijk en feitelijk die ook zijn geschreven, je tegemoet springen bij het lezen. Belangrijk is echter de feiten die zijn weergegeven te plaatsen in de tijd en zo het beeld van alledag completeren. 

Aan Jacqui Meuffels kon ik alleen de bewerkte dagboekaantekeningen van haar vader doorsturen die zich in ons archief bevonden. We weten ook niet hoe het dagboek van meister Meuffels er uit heeft gezien. Was het een dik cahier of meerdere schriften. Dat laatste zou niet vreemd zijn, aangezien deze wel voorradig zullen zijn geweest op school.

Toch maar een ultieme poging via dit bericht om te vragen of iemand enig idee heeft wie zou kunnen weten waar het dagboek van meister Meuffels zich bevindt. Of is er iemand in het bezit van een kopie die geleend kan worden.


Graag een bericht als iemand kan helpen!