Natuurvrienden Susteren

Heemkundevereniging

Belangrijke bezienswaardigheden in Susteren en Dieteren zijn

De elfde eeuwse Amelbergakerk met de kleine, maar belangrijke collectie aan religieuze kunst; oorspronkelijke kloosterstichting in de zevende eeuw.

Een wandeling door de oude kern van het middeleeuws stadje Susteren. Tot het straatmeubilair behoren een twintgtal moderne kunstuitingen, vooral beeldhouwwerk. Ook belangwekkende gebouwen, historische relicten als een kanon uit WO II en natuurlijk ook langs horecagelegenheden.

Natuurgebieden waarin het goed wandelen en fietsen is. Met name in de natte gebieden van het hoogste Maasterras, gelegen tegen een hoger Rijnterras vinden we natuurgebieden IJzerenbos en ‘t Hout.  Op dat Rijnterras grenzen aan Susteren de Duitse dorpjes Schalbruch en Isenbruch. Een ander natuurgebied is het Keurbos (oorspronkelijk gebied van de Heer van Susteren).

Dieteren met zijn motte Koppelberg, een kasteelberg uit de elfde eeuw.  Men vindt er ook een visvijver nabij het natuurgebiedje Taterbos, welk via de Middelsgraaf verbonen is met het Echtse natuurgebied Doort. Aan de zuidzijde richting Baakhoven ligt aan de Rode Beek, de oude Suestra, de molen vann de Heerlijkheid Dieteren. In Dieteren is ook een merklappenmuseum.

Mariaveld-Heide. Beide wijken zijn gescheiden door de spoorlijn. De aanleg van een groot spoorwegemplacement (momenteel opgeruimd) was er de oorzaak van dat hier in de twintiger en dertig jaren van d vorige eeuw veel nieuwbouw verrees.  Kenmrerken zijn nog de monumenten uit die tijd: kerk en klooster, voormalig schoolgebouw en een viertal woningen van de (spoorweg)chefs van Susteren. Maar ook andere belangwekkende overblijfsels uit die tijd als de tunnel en de woonwijk Kavinksbos