Slide 1
Natuurvrienden Susteren
Slide 2
Heemkundevereniging Susteren

Film Kroedwèsj op You Tube

Zondag 15 Augustus is het hoogfeest van Maria ten Hemelopening en worden in veel plaatsen in Limburg nog gevierd met het laten zegenen van de zelf gemaakte kroedwèsj tijdens een Kroedèsjviering. Een bos van samengestelde (veld-)kruiden die na de zegening werden opgehangen in huis en stal of bij drinkputten van het vee. Men geloofde dat het gezegende boeket, net als de gezegende palmtakjes, bescherming zou bieden tegen alle soorten ziekte en onheil, met name tegen onweer. Er zijn vele gebruiken bekend hoe mensen omgingen met de kroedwèsj als het onweerde, van het verbranden van een takje tot en met het van de hele wèsj.

Ieder kruid in de kroedwèsj had ook nog zijn eigen betekenis en zo kan het gebruik ook van plaats tot plaats nog eens verschillen, maar dat zijn maar kleine details.

Ton Vranken, cineast uit Susteren maakt een aantal jaren geleden een korte fimlimpressie over het gebruik omtrent de Kroedwèsj in Susteren, waar in o.a. de basiliek nog steeds een Kroedwèsjviering wordt gehouden.

 

Wie de viering van toen nog eens wil bekijken kan dit toen via de link op YouTube:

 

 https://youtu.be/dlWzBgsQRJc

 

Veel kijkplezier!

Cor Voorter