Natuurvrienden Susteren

Heemkundevereniging

Schatkamer van de Heilige Amelbergabasiliek Susteren
Ontdek de kerkschat van de Amelbergabasiliek. Deze treft u aan in de eeuwenoude, vroeg romaanse,  Ottoonse kerk én in de buiten de kerk ondergebrachte schatkamer. Hier vindt u eerbiedwaardige relikwieën in prachtige houders en tevens eeuwenoude kunstschatten en objecten. Uit de vroege middeleeuwen zijn er vele relikwieën, een sarcofaag, textiel en zilveren platen te zien,   uit de volle middeleeuwen is de kerk zelf, met haar buitencrypte, waarvan er nog maar enkele in West-Europa bewaard zijn gebleven, het elfde eeuws evangeliarium en doopvont, uit de late middeleeuwen beelden en textiel en uit de vroeg moderne tijd zestiende eeuwse beelden en reliekhouders van Jan van Steffensweert en de Meester van Elsloo en nog veel meer. Aandacht verdienen ook de grafstenen uit de late middeleeuwen en later en het orgel  dat oorspronkelijk dateert uit 1680, maar dat ook oudere en jongere elementen bevat.
Kunsthistorisch gezien is de kerkschat na de beide Maastrichtse en die van Utrecht de belangrijkste van ons land en het bijzondere van de kerk is dat deze nagenoeg geheel bewaard is gebleven zoals ze in de elfde eeuw gebouwd is.
Een rondleiding bestaat uit drie elementen te weten, een videopresentatie over de kerk, kunstschat en de historie van de voormalige abdij, waarvan de huidige basiliek de abdijkerk was. Voorts is er een rondleiding in de schatkamer. Hiervoor kunt u terecht  in een gebouw, ’t Stift, aan de noordoostzijde van de kerk. Daarna is er een bezoek aan de kerk met haar bezienswaardigheden en kan ingegaan worden op de omgeving van de kerk.

 

> Openingstijden en tarieven
Momenteel is de schatkamer en kerk alleen op afspraak te bezoeken.
Hiervoor kunt u contact opnemen met:
Schatkamer van de Heilige Amelbergakerk Susteren (Stichting ’t Stift)
Salvatorplein 2, 6114 HE  Susteren.

Telefoon:  046-449 2171

Email: amelberga@rksusteren.nl

Website: http://www.rksusteren.nl/

Bij geen gehoor: 06-1829 5576 of  046-449 2089 (Wil Schulpen)

 

Prijzen:

Volwassenen € 2,50

Groepen (vanaf tien personen) € 2,00

Kinderen € 1,00