Slide 1
Natuurvrienden Susteren
Slide 2
Heemkundevereniging Susteren

Missaal piloot Arkle (†26 aug. 1944)

Onlangs heeft de Vereniging van Natuurvrienden Susteren het missaal van de piloot John Arkle ontvangen en toegevoegd aan andere herinneringen aan de laatste periode van de wereldoorlog binnen de gemeente Echt Susteren. Deze worden bewaard in de hal van het gemeentehuis. 

De Natuurvrienden hebben hier de navolgende tekst bijgevoegd: 
Arkle (1922-1944), Engelse piloot
Op het kerkhof van de Amelbergabasiliek te Susteren bevindt zich het graf van de Engelse piloot John Arkle. Hij overleed op 26 november 1944 in de leeftijd van 22 jaar. Zijn tyfoon (vliegtuig) maakte een noodlanding te Linne, waarna hij ondergebracht werd te Maasbracht. Onder druk van zijn aanstaande huwelijk wilde hij naar bevrijd gebied. Dit is kennelijk mislukt: met een schotwond in zijn achterhoofd werd hij dood te Susteren aangetroffen.

Jacques Schoonbrood ontving na de oorlog van de familie Arkle het bewuste missaal, oorspronkelijk eigendom van de gesneuvelde piloot. Bij de herdenking van 75 jaar bevrijding Susteren ontving Natuurvrienden  dit boekje, waarna dit in deze vitrine werd gelegd.

Voorzitter John van Bree met missaal en secretaris Wil Schulpen van de Natuurvrienden voegen het bewuste missaal toe aan de oorlogsvitrine in de hal van het gemeentehuis te Echt. (foto Annie SChreuders-Derks)