Natuurvrienden Susteren

Heemkundevereniging

Annie Schreuders-Derks Susteren 02
Annie in haar bibliotheek

logo Nostalnu

 

 

 

 

 

Volkskundig Bureau
Annie Schreuders-Derks
Op de Pas 6
6114 Susteren

tel. 046 449 3339

email: Nostalnu@ home.nl

www.nostalnu.nl

Heimwee naar vroeger met een eigentijds tintje. NostalNu biedt een verrassende blik op de Limburgse volkscultuur. Het is de cultuurgeschiedenis van alledag: herkenbaar voor velen, interessant voor iedereen. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het vrouwenleven. Laat u met NostalNu aan de hand van lezingen en voordrachten meenemen op een reis door anderhalve eeuw. Met aandacht voor tradities, gebruiken in religie, mode en kleedgedrag, eet en drinkcultuur en wooncultuur. Dat zijn de wegwijzers gedurende de originele trip terug in de tijd. De belangstelling gaat overigens niet uitsluitend uit naar het verleden, ook het heden speelt in de volkscultuur een belangrijke rol.

Annie Schreuders Derks (*1943) heeft haar levenslange interesse in de Limburgse volkscultuur geconcretiseerd in haar Volkskundig Bureau NostalNu. De door haar bijeengebrachte collectie geeft een goed beeld van het leven van de Limburgse vrouw in al zijn facetten gedurende de laatste anderhalve eeuw.  Vanaf 1988 was Annie Schreuders medewerker van het Limburgs Volkskundig Centrum in Limbricht, In 1994 begon zij met een eigen volkskundig bureau en museum in haar woonhuis te Susteren. In 2003 werden deze verplaatst naar een nieuwe, ruime locatie in Echt en werd het “Museum van de Vrouw” opgericht. Daar is Annie Schreuders als conservator aan verbonden gebleven tot haar pensionering 01- 01- 2011.

Daarna heeft zij Volkskundig Bureau NostalNu weer opgepakt.

Volkskundig bureau NostalNu biedt een verrassende blik op anderhalve eeuw Limburgse cultuurgeschiedenis. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het vrouwenleven. De belangstelling gaat overigens niet uitsluitend uit naar het verleden. Want ook het heden speelt in de volkscultuur een belangrijke rol.
NostalNu biedt een scala van cultuuruitingen aan de hand van lezingen en voordrachten. Met daarbij de vrouw als centraal middelpunt, als draagster van die cultuur. Niet zo verwonderlijk dan ook, dat mode, kleedgedrag en kostuumgeschiedenis enkele van de meest aansprekende thema’s zijn in het programma van NostalNu. Maar ook onderwerpen als vrouwenberoepen, wooncultuur, eet- en drink-cultuur, religie, volksverhalen en dialect komen aan de orde. Met als rode draad “De levensloop van de mens ” en de “Jaarkranstradities”.

santekraam          

De hele santenkraam

De Limburgse almanak in vier boeken: lente, zomer, herfst en winter     De ziel van Limburg. Heiligen, tradities, feestdagen, gebruiken, eetgewoonten, weerspreuken, gebeden, gedichten, liedteksten en volksverhalen over spannende en bijzondere gebeurtenissen en geschiedenissen hebben Annie Schreuders-Derks uit Susteren altijd al geboeid.  Annie heeft tijdens haar actieve leven met haar Volkskundig Bureau Nostalnu zoveel objecten verzameld dat er een heel museum mee is gevuld en wel het Museum van de vrouw in Echt. Monument voor de volkscultuur.  Annie Schreuders-Derks is een wandelende encyclopedie als het gaat om kennis van de volkscultuur in Limburg. Het boek De hele Santenkraam is slechts een samenvatting van deze kennis en de tekst is een bonte mix van geschiedenis, gebruiken en rituelen, die voor een groot deel de ziel van Limburg vormen. Deze kennis is gevangen in een vierdelige serie ‘De hele santenkraam’ waarvan op 1 april het eerste deel verschijnt, is een 224 pagina’s tellend naslagwerk met bijna 200 illustraties in een gebonden versie met harde kaft in full colour. Een monument voor de volkscultuur. In elk deel staat een seizoen centraal, in het eerste de Lente. In de maanden maart, april en mei worden verschijnselen als Pasen, Vastentijd, Hemelvaart, de lente, St Jozef (Joep), Mariaverering, bijgeloof, draken en heksen beschreven.                                 Veder is er per dag een lemma gemaakt, met daarin de voor die dag in aanmerking komende heiligen, speciale gelegenheden en spreuken, zoals een almanak is opgebouwd. Zo staat er voor 1 april o.a. vermeld: Op april kan men neet boewe, April is gaar neet te vertroewe, Zoa lach hae dich aan mit zónnesjien, Zoa geuëjt hae hagel mit väöl venien.   Op 1 april dag is er geen heilige Judas te vinden maar Judas zou op die dag geboren zijn. 1 April is de 91e dag van het jaar, 92e in een schrikkeljaar in de Gregoriaanse kalender. Het is de dag van de aprilgrappen. Een dag waarop in veel landen mensen elkaar op een goedaardige manier voor de gek proberen te houden.Titel: De hele santenkraam, deel 1

Ondertitel: De Limburgse (lente/ zomer/ herfst/ winter)almanak
Auteur: Annie Schreuders-Derks
ISBN: 798-90-78407-91-1
Prijs: 19,90 elk