Slide 1
Natuurvrienden Susteren
Slide 2
Heemkundevereniging Susteren

Stadsgidsen

 

 

Onder de vleugels van onze vereniging hebben een aantal mensen zich bijeen gesloten in een groep die aan bewoners en bezoekers van onze dorpen een rondleiding kunnen geven.

 

 

Inmiddels zijn de volgende rondleidingen aan te vragen

I.  Een rondwandeling door de woonkern Susteren.  Deze leidt langs een aantal bijzonderheden uit Susterens verleden en aantal bijzondere kunstwerken welke door gemeente en inwoners aan de openbare ruimte zijn toevertrouwd. Gebouwen als Amelbergabasiliek, monumentale gebouwen, de voormalige stadsgracht, kunstobjecten als de Gildeman , de Feurtherpoort en Steigerend ros, maar ook van plaatselijke kunstenaars. Een bekend object is het kanon dat op het raadhuisplein staat.  DE lengte is anderhalve kilometer en duur eveneens anderhalf uur. 

2. Een rondleiding door de Amelbergabasiliek en de schatkamer. Het laat Ottoonse gebouw (ca. 1040-1060) en haar kerkschat. Met sarcofagen uit de zevende eeuw, vroeg middeleeuwse objecten en ook uit latere perioden. Belangrijkste objecten zijn het reliekschrijn van Amelberga (rond 1100), de zilveren Byzantijnse platen  ca. 900-1000 , het evangelieboek 1000-1050 en de reliekhouder van Amelberga van Jan van Steffeswert ca. 1510.

3. Een rondleiding met als centrale plaats de Mariakerk, alwaar een bijzonder devotie is voor Maria. Ook zal veel aandacht uitgaan naar het erfgoed uit de twintigste eeuw, ten Limburg de steenkool voor Nederland leverde en in Susteren een groot rangeerterrein werd aangelegd en ten gevolge de toevloed van spoorwegpersoneel een geheel nieuwe woonwijk uit de grond werd gestampt: Mariaveld.